@Knife
Lehet védekezni/blokkolni cikázás nélkül is. És igen, épp a tavalyi Homested futamról hoznék példát, Voodoo és én. Egy pillanatig sem veszélyeztettük egymást, de keményen védekeztünk egymás ellen egyszerű ívválasztásos technikával. Tehát amelyikőnk épp elől volt, az próbált minél lejjebb maradni, így kanyarbejáraton nem tudott a másik beszúrni, mert nem volt rá hely. Ez akkor idéntől már szabálytalan?
Lehet elkerülte a figyelmem, elnézést ha így van, de volt korábban egy olyan szabály, hogy beszúrni/előzni, csak négy kerékkel a pályát övező fehér vonalakon belül lehetett. Ez még él, vagy pl homestedben bevehető a kanyar két kerékkel a vonal alatt is?
Mondom basszus, hogy szóról-szóra ezeket dumáltuk le Batmancival.
Figyi Knife. használjuk akkor így a fogalmat "ívválasztással" igen, lehet védekezni - de ez nem blokkolás - legalábbis nálam (sztem nálad sem).
Az ívválasztás semmiképpen sem jelent folyamnatos ívváltást > cikázást. Ha belső íven maradsz és kívülről előz egy gyorsabb autó, akkor ha elévágsz, blokkolod... no az TILOS.
Nem is tudom... anno Batmanci is ezt értette félre, hogy "mi van, ha utóléri egy gyorsabb autó, akkor le kell-e húzódnia az ívről". Ne haragudjatok, de sem akkor, sem pedig most nem is értettem a kérdést. Ha gyorsabb nálad előzzön meg! Kívülről. A blokkolás nálam az, ha szándékosan elévágok, lekényszerítem a fehér vonal alá, vagy épp' feltolom a falra.
A második kérdésedre itt jön a válasz, hogy előzni csak a vonal felett lehet - ez benne van a szabályzatban...
igaz a 4 kerék hiányzik, de azthittem ez egyértelmű. Szóval előzni csak 4(!!!) kerékkel a vonal felett lehet.
Elárulom, hogy az egész év erről fog szólni az oválokon, hogy hogyan lehet majd kívülről elmenni a másik mellett. Az nem blokkolás, ha zárod az alsó ívet,de a te kérdésed konkrétan arra vonatkozott, hogy mi van, ha egy "picit beszúr melléd" az ellenfél. Akkor az van, hogy nem zárhatsz rá, hanem helyet kell hagynod neki... ez van a szabályzatban és a bírói döntéseknél is ezt fogjuk vizsgálni.
Sztem egyre gondoltunk, csak fogalmilag a "blokkolás" nem ugyan az volt nálunk. Remélem így már tisztább.
ui.: Ha úgy fogsz versenyezni ahogy tavaly Homesteadben voodoo-val és velem, akkor nem lesz gond. Egyébiránt van egy egészen pici szélárnyék effekt... egyátalán nem mérvadó, talán ezredek... de semmiképpen sem akkora porszívó mint az volt az Indy'95-nél. Sajnos ezek a Dallarák úgy tapadnak mint a sz@r... talán az Indy 500-on lesz vmi erősebb effekt, mert nem lesz a plusz kis elem a szárnyakon.
Jó példa erre ez a videó. Hornish a Penske autóban láthatóan gyorsabb mint Wheldon, de a #10-es srác úgy zárja az ívet, hogy esély sincs megelőzni. De ha Hornish beszúrt volna mellé belülről, akkor ott van csókolom a pozíciójának... ennyi az egész.
http://www.youtube.com/watch?v=tLjKnqX4KpM