Az Oculus Rift-el (link) kapcsolatban még nem volt személyes tapasztalatom, ami reményem szerint most hétvégén módosulni fog (ezzel kapcsolatban majd később, ha már megtörtént
Amire szükség van:
-Google Cardboard: link
-Okostelefon (erős hardverrel és 4-7 colos kijelzővel)
-Olyan wifi router, ahol közvetlen (lan) kapcsolat hozható létre a PC és a telefon között, v. USB kapcsolat a PC és telefon között (ez utóbbival jobb és lag mentesebb kapcsolat hozható létre, viszont érdemes egy hosszabb kábelt beszerezni)
-Trinus Gyre szerver szoftver PC-re: link
-Trinus Gyre kliens alkalmazás a telefonra: link
(én androidos rendszerrel próbáltam, iOS-re nem tudom, hogy létezik e és működik e rendszer)
Telepítés:
1. Töltsük le és telepítsük az eszközökre a szoftvereket. A PC-s Trinus-t tulajdonképpen nem is kell telepíteni, mert egy zip-ben van benne a program.
2. Az Assetto Corsa telepítési könyvtárában navigáljuk el a: Steam\SteamApps\common\assettocorsa\system\cfg\ mappába, és jegyzettömbbel nyissuk meg szerkesztésre a camera_onboard_free.ini fájlt. Itt keressük meg a SPHERICAL_COORDS bejegyzést és az értékét állítsuk át 0-ra. (ez fogja nyújtani a játékban a szabad, egérrel vezérelt kameramozgást).
3. Indítsuk el az Assetto Corsa-t, majd töltsük be a kívánt autót és pálya kombót. Ha kilépünk a pályára, akkor az F5 billentyű megnyomásával átváltunk szabad kamera módba, ahol a W,A,S,D és az egerünk segítségével irányítsuk át a nézőpontot a pilóta sisakjába.
3.1 Ezt követően lépjünk ki az asztalra Alt+Tab v. a windows gomb segítségével és indítsuk a pc-n a Trinust.
4.1 (wifi)
Ha wifi kapcsolattal szeretnénk létrehozni az összeköttetést, akkor a Trinusban az alábbi értékeket állítsuk be:

Ez nagyjából megfelel az alap beállításoknak, amire viszont figyelni kell, hogy a Fake 3D legyen bepipálva!
Ezt követően indítsuk el a telefonunkon is a Trinus alkalmazását. Alap esetben itt is az Autodetect és a Lens Correction van beállítva. Wifis kapcsolódáshoz ez maradhat így!
Ha mindkét eszközön futnak a programjaink, akkor elsőként a pc-sen nyomjuk meg a jobb alsó sarokban lévő bekapcsológombot (ekkor elkezdi keresni a telefonunkat), majd ahhoz, hogy meg is találja a telefonon is meg kell nyomni ugyan ezt a gombot. Ha az összeköttetés sikeres, akkor meg fog jelenni a pc-n egy új ablak, ahol ki kell választanunk azt a futó alkalmazást, amit a telefonunkon szeretnénk megjeleníteni. Jelen esetben az Assetto Corsa.
Mivel a pc-n futó Trinusban, a szenzornál a mouse volt kiválasztva, így ha mozgatjuk a telefonunkat, akkor az lesz látható, hogy az egér kurzort mozgatjuk. Innentől jön az egésznek a fapados része: mivel az AC-ben szabad kameramódban vagyunk, így ha nyomva tartjuk a egerünk bal gombját és úgy mozgatjuk a telefonunkat, akkor már a nézetet fogjuk változtatni. Ez esetben érdemes vmivel rögzítenünk az egér gombját, hogy lenyomva maradjon.
4.1 (usb)
USB-s összeköttetéshez a telefonunkon először kapcsoljunk ki minden wifi és mobilinternet funkciót (ne hogy a pc vmilyen kósza adatforgalmat bonyolítson a készülékünkről). Ha ez meg van, akkor menjünk a beállításokba majd a további beállítások/hálózatokba (sajnos ez a menü android függő) és keressük meg az internet megosztás menüpontot. Ha ezt megtaláltuk, akkor az USB-s internetmegosztást kell aktiválnunk. Fontos! Csak akkor tudjuk, ha már össze van kötve a pc és a telefon usb kábellel.
Ezt követően a pc-s Trinusban kapcsoljuk ki az Autodetect funkciót és válasszuk ki az USB Tether módot. Indítsuk el a telefonunkon is a Trinust, és itt is kapcsoljuk ki az Autodetect funkciót.
A wifis kapcsolatlétrehozással ellentétben itt először a telefon lévő Triuns bekapcsológombját kell megnyomnunk, majd csak ez után a pc-n futó Triunsét. A művelet innentől u.a., felugrik egy ablak, ahol ki kell választanunk az AC-t, majd a telefonunkon megjelenik a kép.
Hogy a gyakorlatban miként is néz ki az eredmény, íme egy saját videó:
Ahogy említettem a Cardboard hiányában még nem tudtam a videón is látható lépésnél továbbhaladni. Én spec. innen rendeltem meg: link, de természetesen rengeteg lehetőség van még ill. házilag is elkészíthető (igazából ez utóbbi a lényege).
Csak érdekességből, akik rendelkeznek v. tervezik a Cardboard beszerzését, azok töltsék le a gyári aplikációt is: link, illetve a Play-en keresve elég sok alkalmazás van már, ami támogatja ezt a "technológiát".
Ha bárkinek, bármi ötlete, észrevétele, tippje van az AC-s Cardboardos megjelenítéssel kapcsolatban, azokat kérem, hogy de írjanak!
(ne vesszen szerteszét az információ)
u.i.: ha esetleg a telefon képernyőjén nagyon szaggatna az AC, akkor érdemes lejjebb venni a grafikát (főleg a renderinget). Nekem spec. valamelyest le kellett vennem a grafikát az AC-ban...