Ezt a témát azért nyitottam mert szeretném ha lenne egy saját fóruma a mindannyiunk közös jövőjét befolyásoló felvetéseknek, ötleteknek, fejleményeknek.
Engedjétek meg, hogy én nyissam a sort és számoljak be a MaSzim életében bekövetkezett változásokról, annak okairól és szándékairól. Néhányan voltatok a találkozón, Nektek sok újdonságot nem fog okozni amit leírok de úgy gondolom, hogy a többieknek is tudnia kell, hogy mi történik és miért.
Minden szervezet életében eljön a pillanat amikor meg kell újulnia, fejlődnie kell és új célokat, irányokat jelölnie ki magának. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a bajnokságok elindulnak majd egy idő elteltével fogy a versenyzői létszám, gyakorlatilag érdektelenségbe fulladnak. Ennek alapvetően több oka lehet de úgy gondolom, hogy semmiképp nem a modok amelyeket Tommy készít, hiszen azok kifogástalanok, hibátlanok, világszínvonalúak. Az egyesület életéből jelenleg hiányzik az összefogás, a tervezés, az összehangoltság és az irányítás. Mint mindannyian tudjátok, a MaSzim vezetője nagyon sok időn keresztül metosz volt, gyakorlatilag már az indulás is hozzá köthető és neki köszönhetjük, hogy van hol játszanunk, fórumoznunk és sokan ennek az egésznek köszönhetjük, hogy egyáltalán ismerjük egymást. Itt az ideje, hogy tegyünk együtt mindannyiunk közös érdekévé, hogy legyen ez egy olyan közös "játszótér", ahol mindannyian tartalmas szórakozást kapunk és adunk egymásnak.
Abban egyetértettünk a találkozón, hogy kell egy lendület ami újra elindítja a csónakot amiben mindannyian evezünk és kell egy kormányos aki a megfelelő irányba kormányozza. Nem várható el tovább metosztól a kormányos szerepe, idő közben kétszeres apuka lett az ezzel járó minden kihívással és kötelezettséggel (és természetesen varázzsal) együtt, illetve talán egy kicsit bele is fáradt a néha reménytelennek tűnő fáradozásba, hogy ez az egész menjen tovább. Személy szerint én érzek ebben a társaságban annyi erőt ami továbbviszi amit Ő megkezdett és bízom benne, hogy lehetünk elegen és elég erősek abban a bizonyos csónakban, hogy fejlődjünk, bővüljünk, megújuljunk. Mivel az alapvető szándék és tenni akarás megvan bennem, ezért félig felajánlottam félig elfogadtam azt a mandátumot, hogy átvegyem a stafétát metosztól. Ami mindenképpen fontos, ez nem azt jelenti, hogy történt egy önkényes hatalomátvétel, ezzel a lépéssel metosz is egyetértett, támogatja, ezt remélem Ő is megerősíti majd.
Mivel itt szó nincs diktatúráról vagy bármely egyéb önkényuralmi rendszerről, ezért természetesen nem a rombolás vagy egyéb egyéni érdekérvényesítés a célom. Sokan furán fogadták amit a találkozón mondtam, de én abban hiszek, hogy egy nonprofit szerveződés működése alapjaiban megegyezik egy üzleti vállalkozás működésével. A lényegi különbség, hogy itt nem profitért dolgozunk, az értékes végtermék a szórakozás amit nyújtunk és ami a fizetségünk is egyben az elvégzett munka után.
Amire szükségünk van fentiek szellemében:
- meg kell határoznunk vagy egyet kell értenünk azzal, hogy kik vagyunk és mi tart össze minket
- stratégiát kell alkotnunk, hogy hogyan lehet fenntartható pályán tartani a MaSzim-ot
- fel térképeznünk, hogy mire van igény
- fel kell kérni azokat az embereket akik tudnak és hajlandóak szerepet vállalni a különböző feladatokban
- tartanunk kell magunkat az egyes bajnokságok kiírásában szereplő szabályrendszerhez, ezzel biztosítva a következetességet
- haladnunk kell a korral és amennyiben szükséges változtatni az irányokon
- megfelelő módon kezelnünk kell az esetleges nézeteltéréseket és reklamációkat
Az én személyes felelősségem az lehet, hogy fenti eszközök segítségével megfelelő irányba haladjunk és fejlődjünk tovább. A polihisztorok kora lejárt és nincs nálam a bölcsek köve sem, emiatt valamennyi témában mindenképpen számítok a segítségetekre. Azt szeretném ha tudnátok, nem elég már hátradőlni és várni, hogy valaki vagy valakik majd mindent előkészítenek/megcsinálnak/levezényelik/értékelik/véleményezik/ötletelnek rajta. Csapatként össze kell fognunk és nem szabad hagynunk, hogy végül ne legyen eredménye az újraszerveződésnek, változásnak. Ehhez az kell, hogy elsődlegesen egymást tiszteljük meg azzal, hogy amit elkezdtünk azt végigvisszük, amin szerintünk javítani kell vagy lehet azzal kapcsolatban legyen konstruktív javaslatunk. Többen hozzám hasonlóan átéltétek, hogy nem az éppen aktuális mod minősége befolyásolta a szórakozásunkat, hanem az, hogy együtt versenyezhettünk, tesztelhettünk, értékelhettük a versenyeket, barátok lehettünk. Szeretném ha ez lenne a vezérelv a jövőben és nem a kifogásokat keresve menekülnénk a kihívások elől.
És akkor a jövőről néhány gondolat.
Ahogy telik az idő, megöregedett az aktuális platform az rFactor, aminek a vonzerejét csak mindenféle trükkökkel lehetett ideig-óráig fenntartani. Ezek a trükkök koránt sem voltak végső és megfelelő megoldások, rengeteg probléma adódott belőlük, emiatt elengedhetetlenné vált, hogy elkezdjük az átállást egy másik platformra.
Többen már ismeritek és próbáltátok az Assetto Corsa-t, megegyeztünk abban, hogy ez lehet a jövő irányvonala. Tommytól kaptunk egy lehetőséget arra, hogy Magyarországon először szervezhessünk ezen a platformon egy olyan bajnokságot, ami megadhatja számunkra azt a bizonyos első lökést. Elkészítette a Seat Leon Eurocup modját amiről bátran állíthatom, hogy az AC-hoz eddig elkészült legprofesszionálisabb kiegészítő mod. Mind az autók fizikai viselkedése (többek közt tesztelte ifj. Ficza Ferenc és Tóth Norbi is és az adatok egy részét közvetlenül Wéber Gábortól gyűjtötte be), mind a megjelenése abszolút világszínvonalú és egyedi saját fejlesztés. Ezzel a moddal tervezünk egy komoly (akár nemzetközi) bajnokságot indítani, az alap koncepció szerint akár 3 szerveren összesen 60 versenyzővel. A mod gyakorlatilag elkészült, a közeli jövőben kiadásra kerül, a bajnokság részleteinek kialakítása folyamatban van. Ez lehet az első lépés abba az irányba, hogy újra a magyar szimulátoros közösség meghatározó, úttörő erejévé váljunk.
Természetesen gondolnunk kell azokra is, akiknek a számítógépe jelenleg alkalmatlan az AC élvezhető futtatására, számukra továbbra is tervben van rFactor alapú bajnokság vagy bajnokságok szervezése. Itt a fő motiváció továbbra is a közösség egyben tartása és minőségi szórakoztatása lehet. Első körben szóba került egy utólagos kiegészítőktől mentes replay F1 '76 bajnokság is, szerintem ez igazán szórakoztató és sikeres bajnokság lehet. A további modokkal és ötletekkel kapcsolatban abszolúte nyitottak vagyunk, a fő cél, hogy erősítsük meg ezt a közösséget, szervezzük újra és a szórakozást/szórakoztatást célul kitűzve ismerjük el egymás munkáját.
Szeretném ha mindannyian támogatnátok a megújulást és közösen, együtt teremthetnénk meg az önfeledt szórakozás/szórakoztatás feltételeit.
Amennyiben bármilyen észrevételetek vagy javaslatotok van, kérlek írjátok le és egyeztessünk róla.